28/05/24 – Dyplomacja Kulinarna: Perspektywy i Power Dynamics. Studium przypadku globalnego “social life” kuchni japońskiej – Izabela Bawol-Lloyd (Uniwersytet Warszawski)

Ośrodek Kultury Francuskiej i Studiów Frankofońskich UW, Wydział Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych UW oraz Wydział Filozofii UW we współpracy z École Normale Supérieure Paris zapraszają na spotkanie w ramach cyklu Akademickie spojrzenia: konwersatorium Actualité critique.
Dyplomacja Kulinarna: Perspektywy i Power Dynamics. Studium przypadku globalnego “social life” kuchni japońskiej / Izabela Bawol-Lloyd (Uniwersytet Warszawski)
28.05.2024 wtorek
godz. 16.45-18.15
Rejestracja: seminarium.okf@uw.edu.pl
Spotkanie w języku polskim, on-line.
Informujemy, że spotkanie jest rejestrowane. Nagranie będzie wykorzystane w celach naukowych. Udział w spotkaniu jest równoznaczny z wyrażeniem zgody.
Więcej informacji: www.okf.uw.edu.pl
Streszczenie
W prezentacji Izabela Bawol-Lloyd krytycznie analizuje interakcje pomiędzy gastrodyplomacją, soft power i komercjalizacją dziedzictwa kulinarnego. Poddaje też analizie narracje wokół dyplomacji kulinarnej oraz zwróci uwagę na konsekwencje kapitalistycznych agend, nierównowagi sił i struktur neokolonialnych w przestrzeniach kulinarnych. Poprzez studium przypadku globalnego “social life” japońskiej kuchni zobrazuje dynamikę i struktury władzy inherentne w próbach “ochrony” dziedzictwa kulinarnego.
Bio
Izabela Bawol-Lloyd posiada tytuł licencjata w zakresie studiów Kulturoznawstwo Dalekowschodnie ze specjalizacją japońską uzyskany na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Była stypendystką JASSO na Uniwersytecie Momoyama Gakuin w Osace, Japonii. Później uzyskała tytuł magistra z antropologii jedzenia na Uniwersytecie SOAS w Londynie. Obecnie studiuje magisterskie studia Interdyscyplinarne w Zakresie Zmian Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim. Izabela jest również stypendystką programu Erasmus na Uniwersytecie w Alicante w Hiszpanii. Jej zainteresowania obejmują food justice, krytyczne studia nad jedzeniem, historię żywności i globalizację. Zawodowo Izabela ma ponad 15 lat doświadczenia w branży gastronomicznej, pracując w restauracjach w 5 krajach. Ukończyła również międzynarodowy program mobilności “Gotuj po Hiszpańsku”, który obejmował kurs kuchni śródziemnomorskiej oraz staż w restauracji japońskiej z gwiazdką Michelin w Walencji, Hiszpanii. Obecnie pracuje jako edukator kulinarny w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie.